Ako oznámiť tehotenstvo: 34 najkrajších spôsobov

Objavili ste dve čiarky na tehotenskom teste a rozmýšľate, ako poslať túto správu do sveta? Výber správneho spôsobu, ako oznámiť tehotenstvo, je dôležitý. Zatiaľčo pri rodine a priateľoch môžete zvoliť originálny a uvoľnený prístup, oznámenie tehotenstva zamestnávateľovi je formálnejšia záležitosť. V článku nájdete 34 tipov, ako kreatívne oznámiť tehotenstvo najbližšiemu okoliu, a zároveň informácie, ako postupovať v prípade zamestnávateľa.

  

ako oznámiť tehotenstvo

 

Obsah článku:

 

Kedy oznámiť tehotenstvo

Tehotenstvo je vzrušujúce obdobie v živote každej ženy, plné dramatických zmien. Neexistuje správny alebo nesprávny čas, kedy tehotenstvo prezradiť svojmu okoliu, no mnohé páry radšej čakajú do konca prvého trimestra. 

Dôvody sú pochopiteľné - prvý trimester zahŕňa najkritickejšie týždne tehotenstva. Je to obdobie, kedy hrozí najväčšie riziko potratu. Štúdie ukazujú, že až 10-25% všetkých klinicky uznaných tehotenstiev končí potratom. 

  

Ako oznámiť tehotenstvo partnerovi

Váš partner bude pravdepodobne prvý, s kým budete novinku o príchode ďalšieho člena rodiny zdieľať. Chcete to poňať kreatívne a urobiť z oznámenia tehotenstva prekvapenie? Pripravili sme pre vás niekoľko inšpirácií. 

 

muž v kúpeľni umývajúci si tvár  

1. Tehotenský test so špeciálnou poznámkou

Tehotenský test je jednoduchý, finančne nenáročný, a najmä intímny spôsob, ako oznámiť tehotenstvo partnerovi. Tehotenský test, či už s textovou poznámkou alebo bez nej, umiestnite tam, kde ho partner rýchlo nájde. Napríklad do skrinky s holiacim strojčekom, položte ho vedľa kávovaru alebo zasuňte do rozčítanej knihy. 

 

2. Zahrajte si hru

Oznámenie tehotenstva môže byť aj zábavné a spoločenské hry sú na tento účel ako stvorené. Možno tak oznámiť tehotenstvo nielen partnerovi, ale napríklad aj rodičom alebo väčším deťom. Tu sú niektoré nápady na hry, pri ktorých sa dá kreatívne a originálne oznámiť tehotenstvo:

  • zahrajte si piškvorky a opýtajte sa svojho partnera, akú farbu pera chce použiť – ružové alebo modré?
  • navrhnite partnerovi, že si zahráte scrabble a ešte pred začiatkom hry vyskladajte na hracej ploche vhodný textový odkaz, napríklad ČAKÁME BÁBÄTKO alebo BUDEME RODIČIA.

 

3. Hrášok či guľôčka korenia v obálke

V skorých štádiách tehotenstva je bábätko veľké asi ako hrášok. Vložte hrášok do obálky, vyplňte doručovacie údaje a hoďte ju do vašej poštovej schránky. 

Následne požiadajte svojho partnera, aby poštu vyzdvihol. Táto forma oznámenia tehotenstva partnerovi je originálna, a vďaka potrebe vyriešenia záhady vytvára nezabudnuteľný moment, ktorý si budete obaja pamätať navždy.

 

fotografia z ultrazvuku

4. Fotografia z ultrazvuku

Fotka z ultrazvuku je síce tradičný, no veľmi silný a dojemný spôsob, ako oznámiť tehotenstvo partnerovi alebo rodičom. Hoci sa to nezdá, aj tento spôsob oznámenia poskytuje priestor na rôzne nápadité prezentácie, napríklad:

  • fotku jednoducho vytlačte, na jej druhú stranu napíšte dátum narodenia bábätka a skryte ju napríklad pod tanier partnera pri večeri alebo pod vankúš v posteli.
  • fotku z ultrazvuku možno umiestniť do pekného rámika a darovať ju ako darček, čím odovzdáte krásnu a emocionálnu správu.
  • fotku vložte do darčekovej krabičky spolu s malým darčekom, ako sú detské topánočky alebo cumlík.

 

5. Prestieranie navyše s detským príborom

Či už sa s partnerom vyberiete do reštaurácie alebo je v pláne večera doma, pridanie jedného miesta pri stole s detským príborom je originálny spôsob, ako naznačiť blížiacu sa zmenu v počte rodinných príslušníkov. 

 

6. Raňajky pre dieťa

Pripravte pre partnera raňajky, ktoré budú pozostávať len vyslovene z detských jedál, ako je krupica, uvarená mrkva, mixovaná zeleninka či mlieko. Čo myslíte, ako bude na to vaša polovička reagovať?

 

7. Detské topánočky v botníku

Jedným z milých a kreatívnych spôsobov, ako oznámiť tehotenstvo, je umiestniť pár detských topánočiek do botníkaKeď váš partner príde domov a nájde topánočky medzi ostatnými, určite sa zastaví a začne rozmýšľať, čo to znamená. 

 

8 -10. Romantické oznámenie tehotenstva partnerovi

Chcete oznámenie tehotenstva partnerovi poňať čo najviac romanticky? Romantická večera pri sviečkach s fotkou z ultrazvuku pod tanierom​ je rozhodne jeden z možných spôsobov. Aké iné možnosti sú? Tu je niekoľko ďalších nápadov na romantické oznámenie tehotenstva:

  • (8) ranné prekvapenie do postele - pripravte svojej polovičke raňajky do postele a do podnosu pridajte malý darček, napríklad detské topánočky, cumlík, kartičku s textovým odkazom, personalizovaný stierací žreb alebo fotografiu z ultrazvuku. 
  • (9) piknik v parku - naplánujte si s partnerom piknik v parku, pričom do piknikového košíka vložíte niektorý z predmetov vyššie, súvisiacich s otehotnením. Možnosťou je tiež odovzdať počas pikniku malú darčekovú krabičku, v ktorej môžu byť detské topánočky, cumlík alebo detská hračka. 
  • (10) fotoalbum - vytvorte romantický fotoalbum s vašimi fotkami, pričom na  poslednú stranu vložte fotku z ultrazvuku.

 

11. Nápis na zrkadle 

Nápis na zrkadle je ďalším spôsobom, ako sa dá jednoducho a v podstate bez prípravy oznámiť partnerovi tehotenstvo. Správu o tehotenstve napíšte na zrkadlo pomocou stierateľnej fixy alebo rúžu. 

Nezabudnite si zvoliť správny moment, aby si partner nápis prečítal podľa možnosti ihneď (napr. ráno pri umývaní zubov alebo večer pred spaním). Nebudete tak musieť čakať celý deň alebo celú noc, než si odkaz všimne. 

Ak si chcete reakciu partnera na nápis na zrkadle uchovať, môžete byť nablízku a okamih zachytiť formou videa alebo fotografie. Budete tak mať milú spomienku, ktorú si môžete kedykoľvek pripomenúť.

 

12. Špeciálna donáška kuriérom

Balíček od kuriéra je mimoriadne originálny spôsob, ako oznámiť tehotenstvo. Ale len za predpokladu, že vydržíte čakať niekoľko dní. Objednajte plienky pre bábätko a keď kuriér balíček doručí, odovzdajte ho partnerovi, aby ho otvoril a už len pozorujte reakciu.

 

pes s podbradníkom 

13. Nové oblečenie alebo módny doplnok pre domáceho miláčika

Možno ste na to nepomysleli, ale oznámiť tehotenstvo môže aj štvornohý domáci miláčik. Objednajte mu podbradník s nápisom “Big brother” alebo oblečko s textom “Security”, aby bolo jasná jeho nová úloha ochrancu nového člena rodiny.
   

14-19. Ďalšie inšpirácie, ako oznámiť tehotenstvo partnerovi

  • pošlite partnerovi do práce balíček s cumlíkom, dupačkami či detskými topánočkami
  • pri stolovaní mu prestrite s detským príborom
  • upečte tortu a ozdobte ju niečím detským
  • požiadajte ho, aby vás sprevádzal na lekárske vyšetrenie a neprezraďte mu, že to bude ultrazvuk
  • podarujte mu tričko alebo pohár s veľavravným nápisom 
  • vyzdobte domácnosť ružovými a modrými balónmi

 

Tip! Nie každá potravina je počas tehotenstva bezpečná na konzumáciu. Nakoľko je potrebné dodržiavať zoznamy zakázaných potravín? Prečítajte si viac v článku Čo nejesť v tehotenstve? 10 potravín a nápojov, ktorým sa vyhnite

 

Ako oznámiť tehotenstvo rodičom 

20. Personalizovaná pohľadnica

Pohľadnica s vlastným motívom je originálny spôsob, ako oznámiť tehotenstvo rodičom, partnerovi alebo rodine všeobecne. Príjemcovi ju môžete reálne poslať poštou alebo ju pre jednoduchosť len vhodíte do poštovej schránky

Vytvoriť si takúto pohľadnicu v dnešnej dobe nie je žiadny problém. Stačí vybrať vhodný obrázok a vytlačiť v potrebnom rozmere na domácej tlačiarni.

Chcete, aby pohľadnica vyzerala profesionálne, nemáte doma tlačiareň alebo chuť to riešiť svojpomocne? Využite služby online tlačiarní - stačí zadať do Google kľúčové slovo “tlač pohľadníc” a vytlačenie pohľadnice si objednáte na pár klikov. Stačí dodať len vhodný obrázok, ktorým môže byť napríklad zobrazenie bociana alebo vaša fotografia bábätka z ultrazvuku.

 

21. Stieracie oznámenie tehotenstva

Stieracie oznámenie tehotenstva patrí medzi originálnejšie spôsoby, ako oznámiť rozšírenie rodiny. Takéto oznámenie vám vytvoria na objednávku a môžete ho personalizovať podľa svojich predstáv, čím pridáte osobný a jedinečný dotyk. 

 

22. Nápis na tričku

Vyberte sa k rodičom na návštevu, pričom si oblečiete tehotenské tričko s originálnou potlačou. Keď si všimnú nápis, pochopia vašu správu.

 

torta s detským motívom

23. Spoločný obed / večera s prekvapením

  • zorganizujte spoločný rodinný obed alebo večeru, počas ktorej oznámite tehotenstvo prostredníctvom prípitku
  • tehotenstvo môžete tiež oznámiť formou textového oznámenia či fotografie z ultrazvuku, ktoré umiestnite pod tanier alebo do servítky. 
  • ďalšou možnosťou je servírovať na stretnutí tortu, ktorú ozdobíte nápisom "Čakáme bábätko" alebo budú na nej detské dekorácie (napr. bocian, topánočky, atď.), ktoré vašu radostnú novinu prezradia.  

 

Ďalšie spôsoby, ako oznámiť tehotenstvo rodičom (24-26)

  • (24) nechajte vyrobiť hrnček s nápisom som babka / som dedko
  • (25) upečte alebo dajte upiecť perníkové srdiečka s vhodným nápisom
  • (26) nechajte vyrobiť puzzle z fotky z ultrazvuku, ktoré rodičom darujete
  • (27) pokiaľ sa nemôžete s rodičmi stretnúť osobne, vytvorte video správu s QR kódom​

  

Ako oznámiť druhé a ďalšie tehotenstvo

Druhé či ktorékoľvek ďalšie tehotenstvo v poradí si môže vyžadovať trochu iný typ oznámenia, pretože obvykle zahŕňa aj vaše deti. Vďaka tomu to však môže byť zábavnejšie a emotívnejšie. Predsa len, detská radosť má svoje špecifiká. Pre malú inšpiráciu si pozrite nasledujúce nápady.

 

28. Hľadanie pokladu

Hľadanie pokladu je hravý a zábavný spôsob, ako oznámiť tehotenstvo. Pripravte sériu nápovedí, ktoré budú viesť hráčov od jednej stopy k ďalšej, až kým nenájdu konečný poklad, ktorým bude oznámenie o tehotenstve. Tým môžu byť napríklad detské topánočky, cumlík alebo kartička s textom "Čakáme bábätko".

 

29. Personalizované puzzle

Prekvapte svojich najbližších unikátnym fotopuzzle, ktoré necháte vyrobiť na mieru. Radosť zo skladania budú mať najmä deti, ktorým týmto originálnym darčekom môžete prezradiť, že budú mať súrodenca.

 

30. Rodinný piknik

Na rodinný piknik zbaľte do košíka nielen jedlo, ale aj niekoľko detských predmetov, ako je napríklad pohárik alebo fľaša. Na mieste určenia nechajte obsah košíka vybaľovať dieťa / deti. Zvedavé otázky na význam predmetov na seba určite nenechajú dlho čakať.  

  

ako oznámiť tehotenstvo - pár ukazujúci obrázok z ultrazvuku 

Ako oznámiť tehotenstvo na diaľku

Aj keď vaša rodina alebo priatelia žijú ďaleko, nič nie je stratené. S virtuálnym oznámením tehotenstva sa tiež dá užiť kopec zábavy. Stačí si naplánovať videohovor a vybrať si niektorý z nižšie uvedených nápadov.

 

31. Odhaľte bruško 

Uviažte si okolo bruška stuhu a povedzte svojej rodine alebo priateľom, že pre nich máte darček. Následne sa postavte pred kameru a ukážte svoje vypuklé bruško.

 

32. Tričká s nápismi

Pred videohovorom si oblečte tričká s originálnou potlačou a už len čakajte, kedy si ich rodina alebo priatelia všimnú.

 

33. Detský plač

Pripravte si nahrávku plaču dieťaťa a počas virtuálneho hovoru ju niekoľkokrát prehrajte. Následne už len vyčkávajte, kedy sa niekto chytí a začne mu vŕtať v hlave, čo je to za zvuk.

 

34. Imitujte bláznivé tehotenské chúťky

Pred virtuálnym stretnutím si pripravte nezvyčajné kombinácie jedál a následne ich počas rozhovoru konzumujte. Čím čudnejšie sa budete správať, tým lepšie! 

Príklady? Nech sa páči: kyslé uhorky v kombinácii so šľahačkou či arašidovým maslom, sladký koláč zajedaný mäsovými fašírkami či olizovanie kociek ľadu. Viac inšpirácií nájdete v článku Ako zistím, že som tehotná? Niekto sa vás po čase určite spýta, čo to robíte. To bude ten správny okamih na oznámenie tehotenstva.

  

Ako oznámiť tehotenstvo zamestnávateľovi

Okrem rodiny a priateľov budete musieť tehotenstvo oznámiť v istom okamihu aj svojmu zamestnávateľovi. Do kancelárie nadriadeného síce nemusíte utekať hneď nasledujúci deň, ako objavíte na tehotenskom teste dve čiarky, no rozhodne tak urobte čím skôr. Platí to najmä v prípade, že vykonávate prácu, ktorá by mohla mať negatívny vplyv na vyvíjajúce sa dieťa. 

Je dôležité vedieť, že tehotnou zamestnankyňou sa nestávate automaticky, ale zo zákona je tehotenstvo potrebné oznámiť zamestnávateľovi písomne.  V súlade s § 40 ods. 6 Zákonníka práce sa totiž za tehotnú zamestnankyňu považuje len zamestnankyňa, ktorá svojho zamestnávateľa písomne informovala o svojom stave a predložila o tom lekárske potvrdenie. 

Oznámenie tehotenstva zamestnávateľovi je dôležité z viacerých dôvodov, a to najmä:

  • ako tehotná nesmiete vykonávať práce, ktoré sú pre vás fyzicky náročné, škodia vášmu organizmu alebo by mohli mať negatívny vplyv na tehotenstvo;
  • máte právo na dočasnú úpravu pracovných podmienok, napr. preradenie na vhodnejšie práce. Ak v dôsledku preradenia na inú prácu dôjde k poklesu zárobku, v tom prípade sa získavate vyrovnávaciu dávka z nemocenského poistenia.
  • ak si plníte svoje pracovné povinnosti, zamestnávateľ vás počas tehotenstva nemôže prepustiť, pretože sa na vás vzťahuje tzv. ochranná doba. 

Odhliadnuc od pracovných úľav, vyplývajúcich zo zákona, je dostatočne skoré oznámenie tehotenstva zamestnávateľovi aj otázkou udržiavania dobrých vzťahov. Umožní mu to totiž nájsť za vás vhodnú náhradu počas trvania materskej a rodičovskej dovolenky.  Vzor oznámenia o tehotenstve je možné nájsť voľne na internete, ale veľmi pravdepodobne ho potrebovať nebudete, pretože svoje tlačivo vám poskytne váš zamestnávateľ.

 


Vedeli ste, že podľa výskumov tehotným ženám chýbajú životne dôležité živiny? Špeciálny význam má podľa odborníkov najmä folát (kyseline listová), ktorá predstavuje kriticky dôležitý vitamín pre vývoj nervového systému embrya v prvom trimestri. Zabezpečte zdravý priebeh vášho tehotenstva vďaka Proceive® Pregnancy Trimester prípravkom s vedecky vyváženými receptúrami. 

 

proceive produkty

 

Použité zdroje: 

https://americanpregnancy.org/getting-pregnant/pregnancy-loss/signs-of-miscarriage/
https://www.akmv.sk/tehotna-zamestnankyna-a-jej-pracovne-podmienky/ 
Obrázky: Shutterstock