Ako schudnúť po pôrode? + jedálniček aj na schudnutie z brucha

Po pôrode mnohé ženy očakávajú, že sa ich telo prirodzene vráti k pôvodnej hmotnosti. Realita však často prináša sklamanie, keď sa kilogramy držia pevne na svojom mieste. Ako schudnúť po pôrode tak, aby ste dosiahli svoje ciele? A čo v prípade, že dojčíte alebo vás dokonca trápi po pôrode priberanie ?

 ako schudnúť po pôrode - obrázok ženy

   

Obsah článku:

   

Prečo je telo po pôrode iné

Po pôrode sa každá mamička ocitá v situácii, keď sa musí prispôsobiť novým fyzickým a emocionálnym výzvam. Prvých niekoľko mesiacov býva ako na horskej dráhe.  

V rukách držíte uzlíček šťastia, no pohľad do zrkadla na vlastné telo už pre väčšinu žien poskytuje menej radosti. Napriek tomu, že pôrod máte za sebou a počas tehotenstva ste možno príliš nepribrali, s veľkou pravdepodobnosťou sa stále nezmestíte do starých džínsov. Alebo vám po pôrode zostal nadmerný tuk na bruchu či vyslovene nadváha, s ktorou túžite čím skôr niečo urobiť. 

Počas tehotenstva prechádza ženské telo mnohými zmenami, ktorý cieľom je:

  • počas vnútromaternicového vývoja zabezpečiť všetko potrebné pre rast a vývoj dieťaťa. 
  • po pôrode podporiť dojčenie a zaistiť energiu potrebnú na starostlivosť o novorodenca.

Tieto adaptácie sú úplne prirodzené a fyziologické. Zahŕňajú nárast telesnej hmotnosti, zmeny v hormonálnej rovnováhe a redistribúciu tukových zásob

To všetko znamená, že aj keď ste boli pred tehotenstvom v dobrej kondícii, fyzické zmeny a najmä väčšie percento tukových zásob na vašom tele sú po pôrode nielen nevyhnutné, ale aj žiadúce.

ZAUJÍMAVOSŤ. Po pôrode sa môžu ženy cítiť širšie v bokoch, čo je spôsobené viacerými faktormi. Okrem nahromadenia tuku v oblasti zadku a bokov tento fenomén súvisí aj s anatomickými zmenami. Počas tehotenstva telo produkuje hormóny prolaktín a relaxín, ktoré zabezpečujú uvoľnenie väziva a prípravu panvy na pôrod. Dôsledkom toho je isté rozšírenie v bokoch. Po pôrode sa panvové kosti vrátia do svojej predchádzajúcej pozície, no môže to trvať istý čas. 

  

TIP! Mohlo by vás zaujímať: Čo vybaviť po pôrode? Povinnosti na úradoch a tlačivá po narodení dieťaťa

 

novorodenec, ktorý leží a spí

Kedy začať chudnúť po pôrode

Prvých niekoľko týždňov po pôrode je obdobím intenzívnych zmien, kedy sa telo  zotavuje z tehotenstva a pôrodu. Význam šestonedelia poznali už naši predkovia a toto obdobie by malo byť vnímané s rešpektom a starostlivosťou aj dnes.

Šestonedelie, známe tiež ako puerperium, je obdobie bezprostredne po pôrode dieťaťa a trvá minimálne šesť týždňov. Táto životná etapa je zásadná pre fyzické, emocionálne a psychologické zotavenie ženy, ktorá práve porodila. 

Predstavuje čas, počas ktorého sa telo postupne vracia do stavu pred tehotenstvom, a zahŕňa rad procesov, potrebných pre obnovu zdravia a schopnosť ženy starať sa o svoje dieťa.

Aj keď možno túžite schudnúť čím skôr, pamätajte, že ste práve prešli jedným z najväčších zázrakov života – priviedli ste na svet nový život. Dajte si povolenie zotaviť sa vlastným tempom, s nikým sa neporovnávajte a nikam sa neponáhľajte. 

Návrat k pôvodnej hmotnosti alebo aspoň k váhe, pri ktorej sa cítite spokojne, má svoj čas a rozhodne nie je dobrý nápad začať s chudnutím alebo cvičením počas šestonedelia.

Tu je krátky prehľad toho, čo všetko sa počas šestonedelia deje a prečo je tento čas tak kľúčový pre vaše zdravie: 

  • fyzické zotavenie tela, stabilizácia telesných funkcií: 
    • obnova maternice - po pôrode sa maternica začína sťahovať, aby sa vrátila do svojej pôvodnej veľkosti a polohy. Počas tohto obdobia môže žena pociťovať kontrakcie, ktoré sú podobné menštruačným kŕčom.
    • hojenie pôrodných poranení - ak žena prešla vaginálnym pôrodom, môže mať menšie alebo väčšie poranenia, ktoré potrebujú čas na zahojenie. V prípade cisárskeho rezu sa telo zotavuje z chirurgického zákroku, čo zahŕňa hojenie rany a obnovu svalov.
    • zmeny hormonálnej rovnováhy - po pôrode dochádza k dramatickým hormonálnym zmenám, ktoré ovplyvňujú všetko od nálady až po tvorbu mlieka. Stabilizácia hormónov je nevyhnutná pre celkové zdravie a pohodu matky.
  • zahájenie dojčenia, bonding, emocionálna a psychologická adaptácia
    • prvých šesť týždňov je kľúčových pre stabilizáciu laktácie. Matka a dieťa sa v tomto období učia procesu dojčenia, čo môže byť niekedy náročné. Zdravé dojčenie je prospešné nielen pre dieťa, ale aj pre matku, pretože pomáha pri zmršťovaní maternice a môže urýchliť proces chudnutia po pôrode.
    • počas šestonedelia sa matka a dieťa navzájom spoznávajú a vytvára sa medzi nimi silné puto. Tento čas je dôležitý pre emocionálny a fyzický vývoj dieťaťa, ako aj pre matku, ktorá sa učí reagovať na potreby svojho potomka.
    • šestonedelie je tiež obdobím prispôsobenia sa na novú životnú úlohu matky. Hormonálne zmeny môžu prispieť k výkyvom nálad, pocitom úzkosti alebo dokonca k popôrodnej depresii. 

 

Koľko schudnem po pôrode?

Nárast hmotnosti počas tehotenstva nesúvisí len s hmotnosťou samotného dieťaťa, ale je  výsledkom hmotnosti dieťaťa, plodovej vody, placenty, maternice, zväčšených prsníkov, extra krvi a nahromadených tukových zásob. 

Váha po pôrode preto zvyčajne nebýva okamžite totožná s predpôrodnou hmotnosťou. Počas prvých týždňov po pôrode dochádza u väčšiny žien k prirodzenému úbytku hmotnosti v dôsledku poklesu hladín tehotenských hormónov, a tým aj zníženiu objemu cirkulujúcej krvi. Nanešťastie, tukové zásoby, ktoré telo nahromadilo počas tehotenstva, môžu zostať. 

Pri snahách schudnúť po pôrode je potrebné si uvedomiť, že každé telo je iné a rôzne býva aj tempo chudnutia. Kým u niektorých žien môže chudnutie prebiehať rýchlo (najmä pokiaľ dojčia), u iných je pokles telesnej hmotnosti malý až žiadny. 

Zabúdať netreba ani na význam pravidelnej fyzickej aktivity, na ktorú, povedzme si úprimne, čerstvé mamičky spočiatku nemajú čas, pomyslenie, energiu alebo všetko dokopy. 

 

Ako schudnúť po pôrode z brucha

Mnohé ženy hľadajú návod, ako schudnúť z brucha. Tento cieľ však nie je reálne dosiahnuteľný, pretože brucho nie je izolovaná časť tela. Jednoducho, chudnutie je komplexná záležitosť a je nevyhnutné zabojovať na viacerých frontoch. 

Základom úspechu je samozrejme kalorický deficit, teda prijatie menšieho množstva kalórií, než telo spáli. To ho prinúti siahnuť do svojich zásob. V ideálnom prípade tých tukových.

No chudnutie nie je len o znížení príjmu kalórií. Nemenej dôležitý je aj vyvážený príjem živín, ktorý zabezpečí správne fungovanie metabolizmu a hormonálnej rovnováhy. 

Dôležitou súčasťou skladačky sú aj faktory životného štýlu ako je kvalita spánku, hladina stresu a pravidelná fyzická aktivita, čo sú pre ženy po pôrode pravdepodobne najväčšie výzvy. 

 

Proceive Breastfeeding

TIP! TRÁPI VÁS ÚNAVA PO PÔRODE?

Počas tehotenstva a pôrodu ženské telo prechádza značnými zmenami, ktoré môžu viesť k vyčerpaniu zásob živín a nadmernej únave po pôrode.

Náš výživový doplnok 💥 PROCEIVE® Breastfeeding 💥 obsahuje komplexnú zmes 24 vitamínov, minerálov a aminokyselín a je určený dojčiacim matkám a všeobecne ženám do 12 MESIACOV PO PÔRODE. Pre viac informácií a objednanie kliknite tu.

  

 

Chudnutie po pôrode má svoje špecifiká

Jedným z kľúčových aspektov zdravého chudnutia je nastavenie realistických a dosiahnuteľných cieľov. Vyhnete sa tak frustrácii a pocitom vlastného zlyhania. 

Ako bolo spomenuté vyššie, vo všeobecnosti sa neodporúča začať s chudnutím pred skončením šestonedelia. Každá mamička by mala pristupovať k procesu chudnutia s rešpektom k svojmu telu a jeho potrebám.

Rýchle chudnutie po pôrode vás môže oslabiť fyzicky aj psychicky, čo negatívne ovplyvní schopnosť postarať sa o bábätko aj o seba.

Za bezpečné a udržateľné tempo chudnutia sa považuje pokles hmotnosti 0,5 až 1 kg týždenne. Najlepšie však urobíte, ak sa o správnej stratégii chudnutia po pôrode poradíte s odborníkom na výživu. 

Rýchle chudnutie, najmä v kombinácii s nevyváženou skladbou makronutrientov (bielkovín, sacharidov, tukov) aj mikronutrientov (vitamíny, minerály) totiž môže mať mnoho negatívnych zdravotných dôsledkov, napríklad:

  • strata svalovej hmoty - nedostatok bielkovín v strave môže viesť k úbytku svalovej hmoty, čo spomaľuje metabolizmus a znižuje celkovú fyzickú silu.
  • pokles energie - hlavným zdrojom energie sú sacharidy. Ich nedostatočný príjem spôsobuje únavu, vyčerpanie a neschopnosť vykonávať každodenné aktivity.
  • hormonálna nerovnováha - tuky sú dôležité pre správne fungovanie hormonálneho systému. Málo tukov v strave môže mať dopad na dojčenie, menštruačný systém,  reprodukčný systém, ale aj celkové zdravie, vrátane nálady, energie či imunity. 
  • oslabený imunitný systém - nevyvážená strava môže viesť k nedostatku esenciálnych vitamínov a minerálov. To oslabuje imunitný systém a zvyšuje náchylnosť na infekcie a choroby.
  • poruchy trávenia - nedostatok vlákniny, ktorý často sprevádza nevyváženú stravu, môže spôsobiť problémy s trávením, ako sú zápchy alebo hnačky.
  • zhoršenie psychického zdravia - nedostatok esenciálnych živín, ako sú omega-3 mastné kyseliny a vitamíny skupiny B, môže viesť k zhoršeniu nálady, zvýšenej úzkosti, alebo dokonca k depresii.
  • problémy s pokožkou a vlasmi - po pôrode je vypadávanie vlasov bežným javom v dôsledku hormonálnych zmien. Nesprávne chudnutie môže tento problém ešte viac zhoršiť, čo vedie k výraznejšiemu rednutiu vlasov a ich slabšej kvalite.
  • zhoršenie kvality spánku - spánok je niečo, čo ženám po pôrode chýba azda najviac. Nevyvážená strava môže narušiť spánkový cyklus, nespavosť a zhoršenie celkovej regenerácie tela.  

   

stravovanie - stôl s rôznymi potravinami  

Jedálniček na chudnutie po pôrode: nutričné tipy pre mamičky

K stravovaniu po pôrode je dôležité pristupovať s dôrazom na vyváženosť, kvalitu potravín a  individuálne potreby vášho tela

Ak je vaším cieľom schudnúť, je dôležité vytvoriť mierny energetický deficit – to znamená, že budete prijímať menej kalórií, než koľko ich spálite. 

Proces chudnutia po pôrode by mal byť postupný, aby nedošlo k nedostatku potrebných živín, ktoré sú kľúčové pre tvorbu materského mlieka a celkové zotavenie po pôrode.

Počas popôrodného obdobia sa zamerajte na dostatočné dopĺňanie týchto potravinových zložiek / zdrojov:

  • proteíny - kvalitné proteíny sú nevyhnutné pre obnovu tkanív a svalov, ktoré boli počas tehotenstva a pôrodu zaťažené. Zahrňte do svojej stravy rôzne zdroje proteínov, ako sú chudé mäso, ryby bohaté na omega-3 mastné kyseliny (napr. losos), tofu, tempeh, strukoviny, quinoa a orechy.
  • ovocie - ovocie je bohaté na vitamíny, minerály a vlákninu, ktoré podporujú trávenie a zvyšujú energiu. Kombinujte rôzne druhy ovocia, vďaka čomu dodáte telu rôznorodé mikronutrienty.
  • zelenina - zelenina by mala tvoriť základ vášho jedálnička, pretože poskytuje dôležité vitamíny, minerály a najmä vlákninu, ktorá je dôležitá pre zdravé trávenie, posilnenie imunity a prevenciu zápalov. Zamerajte sa na rôznorodosť a zahrňte do jedálnička zeleninu rôznych farieb.
  • zdravé tuky - tuky sú kľúčové pre správnu funkciu hormonálnej sústavy a tvorbu materského mlieka. Uprednostnite zdroje zdravých tukov, ako sú avokádo, olivový olej, orechy, semená (chia, ľanové) a tučné ryby, ktoré obsahujú omega-3 mastné kyseliny, prospešné pre srdce a mozog.

 

Ako vytvoriť vyvážený jedálniček - všeobecné princípy

Vytvorenie vyváženého jedálnička zahŕňa kombináciu bielkovín, zdravých tukov, komplexných sacharidov a potrebných vitamínov a minerálov. Tu sú kľúčové tipy:

  • raňajky - vyberajte si jedlá bohaté na vlákninu a bielkoviny, ako sú ovsené vločky s ovocím a tvarohom. 
  • desiata a olovrant - preferujte zdravé snacky ako orechy, jogurty alebo čerstvé ovocie, ktoré poskytujú energiu a zároveň sú zdrojom dôležitých nutrientov.
  • obed a večera - konzumujte jedlá, ktoré sú kombináciou bielkovín (kuracie mäso, ryby, tofu), komplexných sacharidov (celozrnné výrobky, sladké zemiaky) a množstva zeleniny.

Nakoľko výživové potreby závisia od viacerých faktorov ako sú napríklad vek, úroveň fyzickej aktivity či celkovo životný štýl, neexistuje jednotný odporúčaný kalorický príjem ani presné rozsahy makroživín, ktoré by vyhovovali všetkým. 

Jedálniček na mieru vám pomôže vytvoriť nutričný špecialista. Inšpirovať sa však možno aj odporúčaniami od uznávaných organizácií, ktoré sa zaoberajú výživou matiek po pôrode (viď nižšie).

 

Jedálniček na chudnutie po pôrode podľa AJGP

Podľa odporúčaní, uverejnených v časopise AJGP (Australian Journal of General Practice), sa denné dávky hlavných skupín potravín líšia v závislosti od toho, či žena dojčí alebo nie. Tu je prehľad:

  

Zelenina a strukoviny

  • Dojčiace matky: 7,5 porcií denne
  • Nedojčiace matky: 5 porcií denne

  

Príklady jednej porcie: ½ šálky varenej zeleniny, ½ šálky varenej alebo konzervovanej fazule, hrachu alebo šošovice, 1 šálka zelenej listovej zeleniny, ½ stredného zemiaka alebo inej škrobovej zeleniny, 1 stredná paradajka.

   

Ovocie

  • Dojčiace matky: 2 porcie denne
  • Nedojčiace matky: 2 porcie denne

  

Príklady jednej porcie: 1 stredne veľké ovocie (napr. jablko, banán, pomaranč), 2 malé ovocia (napr. marhule, kivi, slivky), 1 šálka nakrájaného alebo konzervovaného ovocia (bez pridaného cukru), 30 g sušeného ovocia (napr. 4 polovičky marhúľ, 1,5 polievkovej lyžice hrozienok).

  

Obilniny, prevažne celozrnné a/alebo s vysokým obsahom vlákniny:

  • Dojčiace matky: 9 porcií denne
  • Nedojčiace matky: 6 porcií denne

 

Príklady jednej porcie: 1 krajec chleba, ½ stredného rožka alebo krajec chleba (40 g), ½ šálky varených obilnín (ryža, cestoviny, polenta, quinoa), ½ šálky varenej kaše, ⅔ šálky pšeničných obilnín, ¼ šálky müsli, 1 malý muffin alebo sušienka.

 

Chudé mäso a hydina, ryby, vajcia, tofu, orechy, semená a strukoviny:

  • Dojčiace matky: 2,5 porcie denne
  • Nedojčiace matky: 2,5 porcie denne

  

Príklady jednej porcie: 65 g vareného chudého mäsa (napr. hovädzie, jahňacie, teľacie, bravčové), 80 g vareného chudého hydinového mäsa (napr. kuracie, morčacie), 100 g vareného rybieho mäsa alebo 1 malá konzerva rýb, 2 veľké vajcia, 1 šálka varených alebo konzervovaných strukovín (napr. šošovica, cícer), 30 g orechov alebo semien.

   

Mlieko, jogurt, syr a/alebo alternatívy, väčšinou s nízkym obsahom tuku:

  • Dojčiace matky: 2,5 porcie denne
  • Nedojčiace matky: 2,5 porcie denne

 

Príklady jednej porcie: 1 šálka (250 ml) mlieka, 2 plátky (40 g) tvrdého syra, 200 g jogurtu, 1 šálka (250 ml) sójového, ryžového alebo iného obilninového nápoja s viac ako 100 mg vápnika na 100 ml.

   

Odporúčania niektorých organizácií pre stravovanie po pôrode

Centers for Disease Control and Prevention (CDC)

  • kalórie počas dojčenia - podľa amerického Centra pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC) by dojčiaca matka mala denne skonzumovať približne 2300 až 2500 kalórií v porovnaní s 1800 až 2000 kalóriami u nedojčiacej ženy.
  • užívanie vitamínov - odporúčané diétne dávky sa pre niektoré živiny, ako je jód a cholín, počas dojčenia zvyšujú, takže dojčiace matky môžu profitovať z užívania multivitamínového doplnku.

 

Americká akadémia pediatrie (AAP)

  • zvýšený kalorický príjem - AAP odporúča zvýšiť kalorický príjem o približne 400-600 kalórií denne pre dojčiace matky, aby sa pokryli potreby tvorby mlieka. Strava by mala byť rôznorodá a vyvážená, obsahujúca dostatok bielkovín, vitamínov a minerálov.
  • zdravé tuky - zahrňte do stravy zdroje omega-3 mastných kyselín, ktoré sú dôležité pre vývoj mozgu dieťaťa a zdravie matky.

 

Government of Canada

  • odporúčania pre výživu - vyberajte si zeleninu, ovocie, celozrnné potraviny a bielkovinové potraviny. Naplňte polovicu taniera zeleninou a ovocím. Vyberajte si potraviny, ktoré obsahujú prevažne nenasýtené tuky (zdravé tuky). Obmedzte príjem nasýtených tukov (maslo, syr a červené mäso).
  • multivitamíny - vezmite si denne multivitamín, ktorý obsahuje kyselinu listovú. Kyselina listová pomáha podporovať zdravý rast a vývoj dieťaťa nielen počas tehotenstva, ale aj počas  dojčenia. 
  • hydratácia - počas zotavovania sa z pôrodu je dôležité piť veľa vody. Voda prenáša živiny do vášho tela, odvádza odpad a pomáha predchádzať zápche a opuchom. 

 

Európska agentúra pre bezpečnosť potravín (EFSA)

  • výživa matiek - EFSA poskytuje usmernenia týkajúce sa výživy počas rôznych fáz reprodukčného cyklu. Odporúča sa zabezpečiť najmä dostatočný príjem omega-3 mastných kyselín, železa a vápnika.

 

dojčenie

Ako schudnúť po pôrode, keď kojím?

Pre chudnutie počas dojčenia platia rovnaké princípy, ako bolo uvedené vyššie. Jedálniček na chudnutie po pôrode však v tomto prípade musí zohľadňovať fakt, že dojčenie je energeticky náročné a na tvorbu kvalitného materského mlieka potrebujete kvalitné živiny

  • mierny kalorický deficit - aby ste chudli, musíte spotrebovať viac kalórií, než prijmete. Pri dojčení však tento deficit nesmie byť príliš veľký – odporúča sa znížiť denný príjem kalórií o približne 300 až 500 kalórií, čo by nemalo ohroziť produkciu mlieka. Pri tvorbe jedálnička však nezabúdajte, že v porovnaní s nedojčiacou ženou musíte aj tak prijať približne o 500 kalórií denne viac, aby sa zabezpečila tvorba mlieka.
  • pomaly a postupne - chudnutie počas dojčenia by malo byť pomalé a postupné. Ideálna rýchlosť chudnutia je približne 0,5 až 1 kilogram za týždeň. Drastická diéta alebo rýchle chudnutie môžu ovplyvniť kvalitu a množstvo materského mlieka.
  • pomery makroživín sú dôležité - strava musí zahŕňať dostatok bielkovín, zdravých tukov, komplexných sacharidov aj vlákniny. Proteíny sú nevyhnutné pre obnovu svalov a regeneráciu tkanív, zdravé tuky sú dôležité pre hormonálnu rovnováhu a správnu funkciu mozgu, vláknina zase podporuje zdravé trávenie a dlhší pocit sýtosti.
  • pridajte viac pohybu - aj keď je ťažké nájsť si čas na cvičenie s malým dieťaťom, každý pohyb sa počíta. Krátke prechádzky a jemné cvičenie na posilnenie svalov môžu byť dobrým začiatkom na zlepšenie kondície a podporu metabolizmu. Začnite pomaly a postupne zvyšujte záťaž podľa toho, ako sa cítite. Bonus navyše - pohyb podporuje dobrú náladu a znižuje stres, čo je počas chudnutia veľmi dôležité. 

 

Priberanie po pôrode

Očakávali ste s narodením bábätka pokles hmotnosti, no realita je úplne iná? Priberanie po pôrode je bežný jav, ktorý prekvapí nejednu ženu. 

Nárast hmotnosti po pôrode môže byť ovplyvnený viacerými faktormi, ktoré je dôležité pochopiť. Len tak bude možné neželaný stav priberania dostať pod kontrolu. 

 

Možné príčiny priberania po pôrode: 

  • hormonálne zmeny - počas tehotenstva a po pôrode prechádza telo ženy značnými hormonálnymi zmenami. Po pôrode dochádza k prudkému poklesu hladín hormónov estrogénu a progesterónu, čo môže viesť k zvýšenému ukladaniu tukov. Ďalším vinníkom priberania môže byť dobre známy stresový hormón kortizol, ktorý býva zvýšený kvôli nedostatku spánku a stresu z nových povinností.
  • zmeny v životnom štýle - starostlivosť o novorodenca je náročná. Nedostatok spánku, nepravidelné alebo málo výživné jedlo, minimálny alebo žiadny čas na cvičenie a zvýšený stres tiež prispievajú k priberaniu. 
  • emocionálne jedenie - stres spojený s novou úlohou matky môže viesť k emocionálnemu jedeniu. Niektoré ženy siahajú po jedle ako po spôsobe, ako sa vyrovnať s únavou, stresom alebo pocitmi osamelosti, čo môže viesť k priberaniu po pôrode.
  • dojčenie a vlčí hlad - dojčenie obvykle zvyšuje chuť do jedla, pretože telo potrebuje na produkciu mlieka energiu. Kým niektoré ženy vďaka dojčeniu schudnú, u iných dochádza k priberaniu v dôsledku nekontrolovaného príjmu kalórií.

    

Ako schudnúť po pôrode - zhrnutie 

Chudnutie po pôrode si vyžaduje trpezlivosť a správne nastavenie mysle aj cieľov. Základom je stravovanie, ktoré je nevyhnutné prispôsobiť zdravotnému stavu a aktuálnym potrebám. 

Zostavenie jedálnička je však len jednou časťou skladačky. Zabúdať netreba ani na ďalšie faktory, ako je dostatočná hydratácia, pohyb a najmä spánok

Nedostatok spánku zvyšuje hladinu stresového hormónu kortizolu, ktorý môže viesť k tak obávanému priberaniu najmä v oblasti brucha. Hoci sa to nie vždy dá praktizovať, snažte sa spať, keď spí aj vaše dieťa a doprajte si potrebný odpočinok.

Nedarí sa vám schudnúť? Neponáhľajte sa! Vaše telo podalo za posledných 9 mesiacov úžasný výkon a možno len potrebuje viac času na zotavenie a extra starostlivosť. Tú mu môžete dopriať aj v podobe nášho prípravku PROCEIVE® Breastfeeding, ktorý je špeciálne vyvinutý na podporu výživových potrieb žien počas dojčenia a po skončení tehotenstva.

 

Použité zdroje:

https://www.healthline.com/health/postpartum-diet
https://www1.racgp.org.au/ajgp/2022/march/postpartum-nutrition-guidance-for-gps
https://depts.washington.edu/pwdlearn/firststeps/pdfs/mod5print.pdf 
https://www.aap.org/en/ 
https://www.cdc.gov/breastfeeding-special-circumstances/hcp/diet-micronutrients/maternal-diet.html  
https://www.efsa.europa.eu/en/topics/topic/dietary-reference-values 
https://www.aap.org/en/
https://www.canada.ca/en/public-health/services/child-infant-health/postpartum-health-guide.html