Čo je to ovulácia? Kedy prebieha + všetko, čo potrebujete vedieť

Ovulácia - nenápadný proces, ktorý mnohé ženy starostlivo sledujú. Niektoré v nádeji na vytúžené tehotenstvo, iné s cieľom sa mu vyhnúť. Čo je to ovulácia, kedy nastáva, ako dlho trvá a dá sa vôbec predpovedať? Objavte fascinujúce detaily o tom, čo všetko ovulácia zahŕňa. 

  

čo je to ovulácia - uvoľneni vajíčka z vaječníka

  

Obsah článku

  

Čo je to ovulácia

Ovulácia je kľúčový proces v ženskom menštruačnom cykle, pri ktorom sa z vaječníka uvoľňuje zrelé vajíčko. Po uvoľnení z vaječníka vajíčko putuje vajíčkovodom smerom k maternici, pričom počas tejto cesty môže dôjsť k jeho oplodneniu spermiou. Obdobie okolo ovulácie je jediný čas, kedy môže žena prirodzene otehotnieť. 

Pravdepodobnosť otehotnenia je najvyššia počas šesťdňového obdobia, známeho ako plodné okno. To zahŕňa približne 5 dní pred ovuláciou a samotný deň ovulácie.

 

Kedy nastáva ovulácia

Priemerná dĺžka menštruačného cyklu je 28 dní. Ak máte pravidelný 28-dňový menštruačný cyklus, ovulácia nastáva približne na 14. deň po menštruácii. Zmeny, ku ktorým dochádza v priebehu menštruačného cyklu, možno formálne rozdeliť do 2 hlavných fáz:  

  • folikulárna fáza - začína prvým dňom menštruácie a trvá až do ovulácie. Počas tejto etapy rastú vo vaječníkoch folikuly, čo sú guľovité útvary, obsahujúce vajíčka (oocyty). Počas menštruačného cyklu jeden folikul dozrieva a zväčšuje sa rýchlejšie ako ostatné, až nakoniec praskne a uvoľní vajíčko. Hlavným hormónom folikulárnej fázy je estrogén, ktorý stimuluje rast a obnovu výstelky maternice.
  • luteálna fáza - nasleduje po ovulácii a trvá približne 14 dní (do začiatku nasledujúcej menštruácie). Po uvoľnení putuje vajíčko vajíčkovodom smerom k maternici, pričom počas tejto cesty môže byť oplodnené spermiou. Ak nedôjde k oplodneniu, je z tela vylúčené spolu s výstelkou maternice počas menštruácie. Prasknutý folikul sa mení na žlté teliesko (corpus luteum), ktoré produkuje progesterón. Tento hormón pripravuje maternicu na uhniezdenie oplodneného vajíčka a podporuje skoré štádiá tehotenstva. Ak k oplodneniu nedôjde, žlté teliesko zanikne, hladiny progesterónu klesnú a začne sa menštruácia.

   

Nedarí sa vám otehotnieť alebo chcete zvýšiť šance na otehotnenie? Prečítajte si náš článok Prečo nemôžem otehotnieť: 14 častých dôvodov a rád, keď sa nedarí. Ďalšie užitočné tipy nájdete v článku Ako otehotnieť rýchlo, na prvýkrát, aj keď sa nedarí

   

menštruačný cyklus   

Ako dlho trvá ovulácia

Ovulácia trvá približne 24 hodín. Akonáhle vajíčko začne svoju cestu vajíčkovodom smerom k maternici, zostáva životaschopné iba 1 deň

Spermie však dokážu prežiť žiť v maternici a vajíčkovodoch dlhšie, niektoré aj 4-5 dní. To vysvetľuje existenciu plodného okna a fakt, prečo môže žena otehotnieť až v rozsahu 6 dní okolo ovulácie.  

    

Dobré vedieť! Kvalita spermií sa mení s vekom. Klesá početnosť spermií v ejakuláte, zhoršuje sa ich pohyblivosť a zvyšuje sa pravdepodobnosť poškodenia ich DNA. To všetko môže viesť nielen k problémom s otehotením, ale aj k zvýšenému riziku genetických abnormalít u potomkov. Štúdie ukazujú, že kvalita spermií sa začína postupne zhoršovať po dosiahnutí veku 35 rokov. 
Je nespochybniteľné, že v úsilí mať dieťa zohráva dôležitú úlohu aj zdravie spermií partnera. Odporúčame preto, aby váš partner užíval Proceive Men (do 40 rokov) alebo Proceive Max Men (nad 40 rokov alebo mladší, ak sa snažíte viac ako 12 mesiacov).

    

Skorá ovulácia, posunutá ovulácia, chýbajúca ovulácia

V dnešnom svete rôznych mobilných aplikácií na výpočet ovulácie a všadeprítomných informácií je ľahké podľahnúť presvedčeniu, že ovulácia nastáva vždy v rovnakom čase. Ľudské telo je však komplikovanejšie a podlieha množstvu vonkajších vplyvov. 

Čo sa stane, keď ovulujete skoro, máte posunutú ovuláciu alebo ovulácia úplne chýba? Je možné stále otehotnieť? Pozrime sa stručne na niektoré odchýlky od bežného priebehu ovulácie.

  • skorá ovulácia nastáva, keď sa vajíčko uvoľní z vaječníka skôr, než obvykle. To znamená skôr ako na 14. deň v prípade 28-dňového cyklu. Predpokladá sa, že tento fenomén môžu vyvolať rôzne faktory životného štýlu, pričom najčastejšie uvádzanou príčinou je stres. Skorá ovulácia otehotneniu nijak nebráni, pokiaľ dôjde k nechránenému sexuálnemu styku v takomto skoršom plodnom okne.
  • posunutá ovulácia je opačný extrém, kedy k uvoľneniu vajíčka z vajíčkovodu dôjde neskôr než v typickom čase. Môže sa tak stať okolo 18. až 21. dňa cyklu, alebo aj neskôr. Dôvodom posunutej ovulácie môže byť hormonálna nerovnováha, syndróm polycystických vaječníkov alebo problémy so štítnou žľazou. Posunutá ovulácia môže nielen komplikovať určenie plodných dní, ale aj spôsobiť problémy s otehotnením, najmä ak je jej príčinou zdravotný problém.
  • chýbajúca ovulácia, známa aj ako anovulácia, je stav, keď vajíčko nie je z vaječníka uvoľnené vôbec. Počas menštruačného cyklu bez ovulácie nie je možné otehotnieť. Anovulácia môže byť dôsledkom rôznych faktorov, vrátane vysokého stresu, extrémnej telesnej hmotnosti (nízkej alebo vysokej), ale aj zdravotných problémov ako sú poruchy štítnej žľazy alebo syndróm polycystických vaječníkov (PCOS). Liečba anovulácie obvykle spočíva v riešení základných príčin, čo môže zahŕňať zmenu životného štýlu, stravy alebo hormonálnu liečbu.

   

Príznaky ovulácie

Ovulácia sa opakuje každý mesiac a predstavuje najplodnejšie obdobie menštruačného cyklu. Je to obdobie, kedy sú šance otehotnieť najvyššie. 

Ženský reprodukčný systém vysiela rôzne signály, že proces ovulácie prebieha. Hoci sú príznaky ovulácie vo všeobecnosti nenápadné, dajú sa s trochou snahy spozorovať. Ktoré to sú? Tu sú niektoré z nich: 

  • zmeny konzistencie hlienu krčka maternice
  • zvýšenie bazálnej teploty
  • ovulačná bolesť brucha
  • citlivé prsníky
  • ovulačné špinenie
  • zvýšená sexuálna túžba
  • zmeny nálady, zmena chuti do jedla, nafukovanie

  

Zmeny cervikálneho hlienu

Medzi hlavné a najľahšie pozorovateľné príznaky ovulácie patria zmeny v konzistencii cervikálneho hlienu, teda hlienu krčka maternice. 

Čím viac sa žena blíži k ovulácii, tým je hlien redší, pružnejší a pripomína vaječné bielko. Táto konzistencia umožňuje spermiám dostať sa ľahšie k vajíčku a oplodniť ho. 

K zmenám cervikálneho hlienu dochádza u všetkých žien. Ak to chcete otestovať, vložte čistý prst do vagíny a odberte časť hlienu. Tento sekrét následne preskúmajte medzi prstami. Pokiaľ je riedky, vodnatý a naťahuje sa, nachádzate sa s veľkou pravdepodobnosťou v plodnej fáze cyklu. 

  

Zvýšenie bazálnej teploty

Bazálna telesná teplota je definovaná ako najnižšia prirodzená telesná teplota, zaznamenaná po období odpočinku. Meria sa obvykle ráno, ihneď po prebudení a vždy na rovnakom mieste, napríklad vo vagíne. Pre presné meranie je potrebný teplomer s dostatočnou presnosťou.   

Prečo si merať telesnú teplotu? Pretože počas ovulácie dochádza k miernemu, no skokovitému, zvýšeniu bazálnej teploty o 0,2 až 0,4°C a toto zvýšenie pretrváva počas celej luteálnej fázy až do začiatku nasledujúcej menštruácie. 

Túto jedinečnú techniku sledovania bazálnej teploty využívali ženy najmä pred vynálezom antikoncepčných piluliek, pretože im pomáhala načasovať pohlavný styk a zvýšiť tak šance otehotnieť alebo, naopak, vyhnúť sa neželanému tehotenstvu.

Metóda merania bazálnej telesnej teploty pre určenie ovulácie má však aj svoje nevýhody. Toto sú niektoré z nich:

  • pre čo najpresnejšie výsledky je potrebné zaznamenávať teploty pravidelne každý deň, v rovnakom čase a hneď po prebudení. Tento záväzok môže byť pre mnohé ženy náročný.
  • výsledky môžu ovplyvniť a skresliť rôzne faktory, ako napríklad ochorenie (najmä zvýšená teplota pri infekciách), ďalej zvýšený emocionálny stres, konzumácia alkoholu a pridanie alebo vysadenie perorálnej antikoncepcie z denného režimu.
  • dĺžka prvej časti cyklu býva medzi ženami rozdielna a môže sa líšiť aj u jednej ženy v rôznych menštruačných cykloch. Navyše, nie všetky ženy zažívajú ľahko odsledovateľné zvýšenie bazálnej teploty. To môže sťažiť interpretáciu výsledkov alebo úplne znemožniť využitie metódy ako takej. 

  

Ako to funguje alebo prečo dochádza k zvýšeniu bazálnej teploty? Bezprostredne po ovulácii sa tvorí žlté teliesko. Tento životne dôležitý orgán vylučuje hormóny, vrátane progesterónu, ktorý “pripravuje” telo na potenciálne tehotenstvo. Jedným z účinkov progesterónu je pôsobenie na hypotalamus, aby nastavil vyššiu bazálnu telesnú teplotu. V dôsledku toho je luteálna fáza menštruačného cyklu (druhá polovica cyklu) spojená so zvýšenými pocitmi tepla a potenia. Progesterón a telesná teplota zostávajú relatívne vysoké počas celej druhej polovice cyklu a znížia sa až s menštruáciou, ak tehotenstvo nenastane. Ak sa zvýšená bazálna teplota nevráti na východiskovú hodnotu s očakávanou menštruáciou, môže to byť skorým príznakom tehotenstva.

  

Ako merať bazálnu teplotu - postup:

  • na meranie použite kvalitný digitálny teplomer, ktorý ukazuje aspoň desatiny °C, prípadne zvoľte typ teplomera, ktorý určený priamo na meranie bazálnej teploty.
  • teplomer si prichystajte už večer na nočný stolík, aby ste ho mali ráno poruke a nemuseli pre neho vstávať z postele.
  • teplotu si merajte pravidelne každé ráno, v rovnakom čase a ihneď po prebudení bez toho, aby ste vstali z postele. 
  • meranie uskutočňujte vždy na rovnakom mieste (v ústach alebo pošve), pretože teploty na rôznych miestach tela sa líšia. 
  • teplota by sa mala merať po dostatočne dlhom odpočinku (aspoň 6 hodín spánku).
  • namerané hodnoty si dôsledne zaznamenávajte a záznamy si veďte dlhodobo. 


Bolestivá ovulácia

Niektoré ženy cítia v čase ovulácie miernu bolesť alebo až kŕče v podbrušku. Táto ovulačná bolesť je pomerne bežná a trpí ňou každý mesiac približne 40% žien v reprodukčnom veku.

Bolesť pri ovulácii môže byť tupá alebo ostrá, mierna alebo intenzívna, a môže trvať niekoľko hodín až niekoľko dní. Ovulačnú bolesť neraz sprevádza aj nadúvanie či bolesti chrbta. Vo všeobecnosti sa bolesť vyskytuje v blízkosti vaječníkov na rovnakej strane, kde sa vyvíja folikul.

Hoci bolesť pri ovulácii možno považovať za znak plodnosti, jej neprítomnosť neznamená, že u vás k ovulácii nedochádza. Mnoho žien žiadnu žiadnu bolesť nepociťuje.

Ak však ovulačnú bolesť zažívate, možno to použiť na orientačné určenie plodných dní a správne načasovanie pohlavného styku, ak plánujete otehotnieť. 

  
bolesť prsníkov

Citlivosť prsníkov

Mastalgia alebo bolesť prsníkov je bežným príznakom počas menštruačného cyklu a súvisí so zvýšenou citlivosťou prsného tkaniva na hormonálne zmeny. 

Bežnými prejavmi je opuch prsníkov, citlivosť bradaviek a hrčky v oboch prsníkoch. Symptómy nastupujú obvykle niekoľko dní až týždeň pred nástupom menštruácie, pričom prvým dňom menštruačného krvácania začínajú ustupovať. 

Hoci sa bolestivosť prsníkov vyskytuje najčastejšie tesne pred menštruáciou, niektoré ženy trápia tieto problémy aj v čase ovulácie. 

  

Zvýšenie libida

Pozorujete v čase ovulácie väčšiu chuť na sex? Je to vcelku pochopiteľné. V tomto špecifickom období menštruačného cyklu sú šance otehotnieť najvyššie a zvýšené libido je evolučnou adaptáciou, ako maximalizovať pravdepodobnosť počatia a zabezpečiť pokračovanie rodu.

Hoci neexistuje veľa výskumov na túto tému, fenomén zvýšeného libida bezpochyby súvisí s hormonálnymi zmenami. Okrem estrogénu je v čase ovulácie prítomný vo zvýšenej hladine aj hormón lásky oxytocín. Ten môže pomôcť pri sexuálnom vzrušení, dôvere a romantickej pripútanosti. 

  

Ovulačné špinenie

Medzi príznaky ovulácie patrí aj tzv. ovulačné špinenie. Jedná sa o ľahké vaginálne krvácanie približne uprostred menštruačného cyklu v čase, ked folikul praskne a uvoľní sa vajíčko. Ovulačné špinenie sa objavuje asi u 5% žien.  

Ovulačné krvácanie je vo všeobecnosti slabšie ako menštruačné krvácanie a trvá krátko, nie viac ako jeden alebo dva dni. Hoci toto krvácanie môže ženu prekvapiť, zvyčajne nie je dôvodom na obavy.

Niekedy si možno ovulačné špinenie pomýliť s implantačným špinením, ktoré je jedným z prvých symptómov tehotenstva. Implantačné krvácanie sa objavuje ako dôsledok uhniezdenia oplodneného vajíčka v maternici a objavuje sa zvyčajne 6-10 dní po oplodnení. Aj keď implantačné špinenie nastáva o 1-2 týždne neskôr ako ovulačné krvácanie, pre ženy s nepravidelným menštruačným cyklom môže byť náročné tieto dva javy odlíšiť. 

  

Tip! Máte podozrenie na tehotenstvo? Odporúčame do pozornosti článok Ako zistím, že som tehotná? Doma aj bez testu, kde nájdete detailný popis prvých príznakov tehotenstva a tipy, ako ich odlíšiť od predmenštruačného syndrómu. Ak vás zaujíma, ako a kedy si urobiť tehotenský test, prečítajte si článok Ako a kedy si urobiť tehotenský test: typy testov a ich použitie.

   

Mnohé problémy s otehotnením sa dajú riešiť

Trápia vás problémy s otehotnením? Podľa odborníkov až 20% prípadov ovulačnej neplodnosti by sa dalo vyhnúť, ak by ženy konzumovali multivitamínové doplnky aspoň 3-krát týždenne.  

Výskumy naznačujú, že plodnosť môže významne podporiť príjem určitých živín, ako sú folát, zinok, vitamíny C a E, ako aj omega-3 mastné kyseliny. U žien môžu tieto živiny podporiť rast a dozrievanie zdravých vajíčok, zatiaľ čo u mužov môžu prispieť k produkcii kvalitnejších a pohyblivejších spermií.

Zlepšenie stravy a zavedenie zdravších životných návykov ešte pred otehotnením môže viesť k zlepšeniu hormonálnej rovnováhy, zvýšeniu energie a celkovej pohody. 

 

proceive produkty

  

Tip! V dnešnom uponáhľanom svete môže byť ťažké získať zo stravy všetky živiny, ktoré potrebujete. Doplnky stravy Proceive sú špeciálne navrhnuté tak, aby maximálne podporili plodnosť žien aj mužov, a zvýšili šance na otehotnenie. Ich zloženie zohľadňuje najnovšie vedecké poznatky v oblasti ľudskej plodnosti, vďaka čomu pomáhajú optimalizovať hormonálnu rovnováhu, zlepšiť kvalitu vajíčok a spermií a podporiť celkové reprodukčné zdravie.
  • prípravok Proceive® Women je určený ženám vo veku 18-35 rokov, ktoré sa pripravujú na počatie a chcú otehotnieť. Obsahuje 28 vitamínov, minerálov a aminokyselín nutrične vyskladaných tak, aby presne pokryli potreby týchto žien.
  • prípravok Proceive® Max Women prináša najvyššiu úroveň nutričnej podpory. Je určený ženám od 35 rokov alebo aj mladších, ktoré sa snažia otehotnieť rok a viac. Obsahuje 33 vitamínov, minerálov, aminokyselín a omega 3 určených na podporu zdravia žien pred počatím.
  • v úsilí mať dieťa zohráva dôležitú úlohu aj zdravie spermií vášho partnera. Odporúčame preto, aby váš partner užíval Proceive Men (do 40 rokov) alebo Proceive Max Men (nad 40 rokov alebo mladší, ak sa snažíte viac ako 12 mesiacov).

 

   

Použité zdroje

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3299419/ 
https://www.rochester.edu/uhs/ask-the-sexpert-sex-drive-and-the-menstrual-cycle/ 
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK562195/ 
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK549822/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK546686/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9321146/
Obrázky - Shutterstock.com