V ktorom mesiaci som? Tehotenstvo po mesiacoch a vývin plodu

Tehotenstvo sa sleduje v týždňoch aj trimestroch, čo môže skomplikovať odpoveď na jednoduchú otázku „V ktorom mesiaci som?“  Tento článok vám pomôže získať jasnejší prehľad o jednotlivých fázach tehotenstva a vývine plodu po týždňoch a mesiacoch. 

 

tehotná žena - rôzne mesiace tehotenstva

  

Obsah:  

   

Počítanie týždňov v tehotenstve

Tehotenstvo trvá približne 40 týždňov, čo predstavuje ekvivalent 280 dní. Tento čas sa počíta od prvého dňa poslednej menštruácie, nie od samotného oplodnenia. 

Dôvody sú čiste praktické. Kým dátum poslednej menštruácie si pamätá väčšina žien, určiť presný deň oplodnenia vajíčka je už náročnejšie. 

Ak ste prvorodička, počítanie týždňov a určenie, v ktorom mesiaci tehotenstva ste, môže byť spočiatku mätúce. Základom je však pochopenie toho, čo sa deje v prvých týždňov tehotenstva. Tu je krátky prehľad:

  • začiatok tehotenstva - za začiatok tehotenstva sa považuje prvý deň poslednej menštruácie. V tejto fáze žena nie je reálne tehotná, pretože k samotnému oplodneniu ešte nedošlo.
  • ovulácia - ovulácia je proces, pri ktorom sa z jedného z vaječníkov uvoľní zrelé vajíčko. Dochádza k tomu približne v polovici menštruačného cyklu, teda okolo 10. až 14. dňa. 
  • oplodnenie - počas ovulácie putuje vajíčko vajíčkovodom smerom k maternici. Ak sa počas svojej cesty vajíčkovodom stretne so spermiou, dochádza k jeho oplodneniu a začína sa deliť. 
  • implantácia - po oplodnení trvá vajíčku 5 až 6 dní, než sa dostane do maternice. Tam sa uhniezdi (implantuje) do sliznice maternice, kde jeho vývoj pokračuje. V tomto čase sa môžu začať objavovať prvé nejasné príznaky tehotenstva. Ktoré to sú sa dočítate v článku Ako zistím, že som tehotná? Doma aj bez testu

   

TIP! Mohlo by vás zaujímať: Ako a kedy si urobiť tehotenský test: typy testov a ich použitie.

 

V ktorom som týždni - manuálny výpočet

Pre orientačné určenie týždňa tehotenstva aj termínu pôrodu potrebujete poznať dátum prvého dňa poslednej menštruácie

K tomuto dátumu následne pridáte počet týždňov, ktoré odvtedy uplynuli. Napríklad, ak ubehlo 6 týždňov a 2 dni od poslednej menštruácie, ste v 7. týždni tehotenstva (6t+2d).

Približný dátum pôrodu vypočítate tak, že k prvému dňu poslednej menštruácie pripočítate 280 dní.

 

V ktorom som týždni - tehotenské kalkulačky

Týždeň a deň tehotenstva najjednoduchšie určia tehotenské kalkulačky. Tieto nástroje sú dostupné na rôznych internetových stránkach alebo existujú aj mobilné aplikácie

V závislosti od pokročilosti a sofistikovanosti umožňujú tehotenské kalkulačky určiť a sledovať rôzne aspekty tehotenstva, a to najmä týždne tehotenstva, informujú o míľnikoch vo vývine plodu a, samozrejme, dokážu vypočíťať predpokladaný termín pôrodu.

Je dobré vedieť, že rôzne kalkulačky môžu poskytovať mierne odlišné výsledky, ak využívajú rôzne predpoklady alebo vzorce. 

V základnej verzii vychádzajú kalkulačky pri výpočtoch z dátumu poslednej menštruácie. Niektoré však dokážu zohľadniť aj ďalšie faktory, ako je dĺžka cyklu alebo implementovať úpravy na základe vami zadaných osobných údajov, čo môže tiež ovplyvniť výsledok.

 

V ktorom som týždni - fetálna biometria

Týždeň tehotenstva a termín pôrodu najpresnejšie určí lekár v rámci špecializovaného (no dnes už celkom bežného) vyšetrenia, nazývaného fetálna biometria.

Jedná sa o ultrazvukové vyšetrenie, pri ktorom sa plod premeriava. Hlavným parametrom pre určenie veku plodu je určenie hodnoty CRL, čo je temeno-kostrčová vzdialenosť (z angl. Crown Rump Length). 

Hodnota CRL sa uvádza v milimetroch spoločne s dátumom, kedy bolo meranie vykonané. Pre čo najpresnejšie stanovenie veku plodu a určenie dátumu pôrodu je najideálnejšie merať CRL medzi 12. až 14. týždňom tehotenstva, kedy je táto metóda najpresnejšia a najspoľahlivejšia.

  

Vývin plodu po týždňoch - rámcovo

  • 1. až 4. týždeň - oplodnenie a implantácia vajíčka.
  • 5. až 6. týždeň - formovanie základov orgánov, srdce začína biť.
  • 9. až 12. týždeň - koniec embryonálneho štádia, začína štádium vývinu plodu.
  • 13. až 20. týždeň: rýchly rast, prvé pohyby plodu.
  • 27. až 40. týždeň: dokončenie vývinu pľúc, mozgu a orgánov.

  

vývoj embrya a plodu v maternici

  

Trimestre a vývin dieťaťa

Okrem týždňov sa tehotenstvo rozdeľuje na tri časové úseky, nazývané trimestre. Toto rozdelenie uľahčuje orientáciu v jednotlivých fázach vývoja plodu, nakoľko každý trimester má svoje špecifiká:

  • prvý trimester (1.- 3. mesiac) - zahŕňa ranné štádium vývoja, keď sa formujú základné orgány a orgánové sústavy plodu. 
  • druhý trimester (4. - 6. mesiac tehotenstva) - orgány plodu sú už prítomné, ale stále sa vyvíjajú a dozrievajú. Plod priberá na váhe. 
  • tretí trimester (7.- 9. mesiac) - hmotnosť plodu rýchlo rastie a telo matky sa pripravuje na pôrod. 

Rozdelenie tehotenstva na trimestre sa bežne používa v laickej literatúre a medzi tehotnými ženami. V gynekologickej praxi sa však uprednostňuje počítanie tehotenstva podľa týždňov, pretože umožňuje presnejšie a detailnejšie monitorovanie progresu tehotenstva.    

  

TIP! Viac o týždňoch tehotenstva nájdete v článku V ktorom som týždni? Ako sa počítajú týždne v tehotenstve + výpočet pôrodu

  

Prvý trimester (1. až 12. týždeň) a význam kyseliny listovej

V prvom trimestri, teda v prvých troch mesiacoch tehotenstva, prebieha embryonálny vývin, kedy sa formujú všetky hlavné orgány a systémy tela budúceho dieťaťa. 

Počas prvých 8 týždňov nazývame vyvíjajúceho sa jedinca embryo, neskôr sa používa termín plod.

Prvý trimester zahŕňa najrizikovejšie týždne tehotenstva. Je to obdobie, kedy môžu u budúceho dieťaťa vzniknúť závažné vývojové vady a tiež je to fáza, kedy najčastejšie dochádza k potratom.

Kľúčovým míľnikom počas prvých týždňov tehotenstva je sformovanie neurálnej (nervovej) trubice, z ktorej sa neskôr vyvinie mozog a miecha dieťaťa

Dôležitú úlohu pri vytváraní nervovej trubice zohráva kyselina listová (ďalšie označenia sú folát, vitamín B9). V strave folát prirodzene nájdeme najmä v potravinách, ako je zelená listová zelenina, strukoviny, vaječný žĺtok, pečeň či citrusové plody. Jej biodostupnosť a využiteľnosť telom však býva rôzna. 

Nedostatočná konzumácia kyseliny listovej zvyšuje riziko vrodených chýb a potratu. Výskumy ukazujú, že až 70% vrodených vývojových vád by bolo možné predísť užívaním kyseliny listovej. 

Podľa súčasných odporúčaní by ženy v plodnom veku, ktoré plánujú otehotnieť, mali prijímať minimálne 400 ug/deň kyseliny listovej z výživových doplnkov

Pre dosiahnutie správnej hladiny folátu v sére v čase otehotnenia je žiadúce začať s užívaním najmenej jeden mesiac, no najlepšie dva až tri mesiace pred počatím.

 

Druhý trimester (13. až 28. týždeň)

Druhý trimester zahŕňa štvrtý až šiesty mesiac tehotenstva. V tomto období plod rýchlo rastie a vyvíja sa, takže aj bruško tehuľky začína byť väčšie a viditeľnejšie. 

Medzi 16. až 24. týždňom tehotenstva by ste mali ucítiť prvé pohyby bábätka v brušku. Ak je to vaše prvé dieťa, pohyby možno zaregistrujete až po 20-tom týždni.

 

Tretí trimester (29. až 40. týždeň)

V treťom trimestri, teda od 7. až do konca 9. mesiaca, plod ďalej rastie, priberá na hmotnosti a telo tehotnej ženy sa pripravuje na pôrod. 

Do konca tretieho trimestra maternica narastie približne do veľkosti vodného melóna. Posledné mesiace a týždne tehotenstva prinášajú ženám neraz veľa fyzických a emocionálnych problémov. 

Veľké bruško a celkovo väčšia telesná hmotnosť znamenajú, že sa môžete cítiť menej pohodlne. Bežné denné činnosti, ako je obúvanie, vstávanie z postele či bežná hygiena, sa stávajú náročnejšie na uskutočnenie.

Tehuľky v tomto období tiež často trápi zvýšená únava, problémy so spánkom, pálenie záhy, časté močenie a dýchavičnosť v dôsledku útlaku orgánov v brušnej dutine rastúcim bábätkom. 

V rámci tréningu na pôrod sa tiež objavujú Braxton Hicksove kontrakcie, ktoré sa prejavujú ako takzvané tvrdnutie brucha. Jedná sa o cvičné kontrakcie maternice, pričom na rozdiel od pôrodných kontrakcií sú mierne, nepravidelné a nepostupujú.

 

Proceive - trimester 1

Proceive® Pregnancy Trimester - výživa šitá na mieru

Rad výživových doplnkov Proceive Pregnancy vyvinul náš skúsený tím odborníkov v oblasti medicíny a výživy. 

Tehotenské vitamíny Proceive® Pregnancy majú jedinečné zloženie, ktoré podporuje nutričné potreby matky aj dieťaťa počas každého trimestra. Poskytujú širokú škálu aminokyselín, vitamínov a minerálov najvyššej kvality v optimálnych hladinách dávkovania.

Unikátna receptúra obsahuje L-metylfolát, čo je biologicky aktívna forma kyseliny listovej, okamžite využiteľná telom.  Pre viac informácií a objednanie kliknite tu.

 

Tehotenstvo po mesiacoch

Pre lepšie pochopenie toho, v ktorom mesiaci tehotenstva sa nachádzate a ako sa vyvíja vaše dieťa, sa pozrime na jednotlivé mesiace a významné fázy vývoja plodu.

 

Prvý mesiac tehotenstva (1. až 4. tt)

V prvých týždňoch tehotenstva, keď si možno ešte neuvedomujete, že ste tehotná, sa oplodnené vajíčko uhniezdi v maternici. Proces uhniezdenia vajíčka, nazývaný aj implantácia, môže byť sprevádzaný slabým ružovkastým špinením. Toto implantačné špinenie je úplné normálne a zažíva ho až tretina tehotných žien. Patrí dokonca medzi prvé príznaky tehotenstva

    

DOBRÉ VEDIEŤ: na konci prvého mesiaca tehotenstva, približne v čase očakávanej menštruácie, je ideálny čas na tehotenský test. Viac o tom, kedy najskôr urobiť tehotenský test a aká je spoľahlivosť rôznych testov nájdete v článku Ako a kedy si urobiť tehotenský test: typy testov a ich použitie

  

  • 1. tt - prvý týždeň tehotenstva začína 1. dňom poslednej menštruácie. Reálne ešte nie ste tehotná.
  • 2. tt - okolo 14. dňa nastáva ovulácia. Pokiaľ máte sex, dochádza k počatiu a oplodneniu vajíčka, ktoré putuje do maternice.
  • 3. tt - dochádza k uhniezdeniu oplodneného vajíčka v maternici.
  • 4. tt - formujú sa začiatky centrálneho nervového systému.

  

embryo - vývoj nevrovej sústavy

   

Druhý mesiac tehotenstva (5. až 8. tt)

  • po implantácii oplodneného vajíčka v maternici začína formovanie základov orgánov a orgánových sústav. V krvi väčšiny žien je detegovateľný tehotenský hCG hormón.
  • srdce dieťaťa začína biť okolo 5. až 6. týždňa tehotenstva a srdcová činnosť je detegovateľná ultrazvukom. Embryo je dlhé menej ako 4–5 mm.
  • začína sa vývoj tváre (oči, uši, očné viečka, horná pera) a končatín - vyvíjajú sa púčiky na rukách a nohách. Vzniká základ obličiek.  
  • začína sa formovať nervová trubica (základ nervovej sústavy), z ktorej sa neskôr vytvorí mozog, miecha a hlavné nervy.
  • symptómy tehotenstva sú v 2. mesiaci obvykle výrazné. Objavujú sa všetky alebo niektoré z príznakov, ako sú citlivosť prsníkov, pocit veľkej únavy, častejšie močenie, pálenie záhy, nevoľnosť a vracanie.

     

DOBRÉ VEDIEŤ: v prvých týždnoch tehotenstva je nesmierne dôležitý dostatočný prísun kyseliny listovej (folátu) ako prevencie vzniku vývojových vád plodu. Pre zabezpečenie správnej koncentrácie folátu v sére je potrebné začať s jeho užívaním 2 až 3 mesiace pred plánovaným otehotnením. Využiť môžete náš vedecky formulovaný Proceive® Women prípravok, ktorý obsahuje 28 vitamínov, minerálov a aminokyselín, vrátane 400 μg kyseliny listovej. 

  

Tretí mesiac tehotenstva (9. až 12. tt)

  • uplynutím 8. týždňa tehotenstva sa končí embryonálne štádium vývoja a začína fáza plodu
  • na konci 3. mesiaca, presnejšie medzi 12. a 14. tt, je najvhodnejší čas na ultrazvukové biometrické vyšetrenie plodu. Stanovuje sa tzv. CRL - vzdialenosť od temena hlavy po zadok plodu, čo umožňuje presne určiť vek plodu a odhadnúť termín pôrodu . 
  • počas tohto obdobia sa tvoria malé detaily ako prsty a nechty na rukách a nohách. Plod rýchlo rastie, kosti tvrdnú a obličky začínajú produkovať moč. Objavujú sa skoré potné žľazy, očné viečka sú zrastené.
  • symptómy tehotenstva - mnohé z príznakov tehotenstva z prvých 2 mesiacov pokračujú a niekedy sa aj zhoršia. To platí najmä pre nevoľnosť. Prsia rastú a menia sa - oblasť okolo bradavky (dvorec) sa môže zväčšiť a stmavne. Môžu sa objaviť dočasné problémy s pleťou (akné).

 

Štvrtý mesiac tehotenstva (13. až 16. tt)

  • vytvárajú sa vonkajšie pohlavné orgány. U plodu mužského pohlavia sa začína vyvíjať prostata, vo vaječníkoch plodu ženského pohlavia sa tvoria státisíce vajíčok. Ultrazvukovým vyšetrením je väčšinou možné určiť pohlavie plodu.
  • kosti tvrdnú, začína pohyb očí. Plod začína pohybovať končatinami a niektoré ženy môžu už v 16. tt cítiť prvé jemné pohyby
  • niektoré z prvých príznakov tehotenstva vymiznú, iné sa objavia. Nevoľnosť sa zvyčajne zmierňuje, no môžu nastúpiť tráviace problémy, najmä zápcha a pálenie záhy.
  • pokračujú zmeny na prsníkoch – prsia sa zväčšujú, sú bolestivé, dvorce stmavnú. Zvýšený prietok krvi môže viesť k nepríjemným príznakom tehotenstva, ako je krvácanie z ďasien, nosa, častý je upchatý nos. Môžete tiež pociťovať závraty alebo mdloby v dôsledku zmien v obehovom systéme a rýchlejšie sa zadýchate.  

 

Piaty mesiac tehotenstva (17. až 20. tt)

  • v 5. mesiaci tehotenstva je tehotenské bruško už celkom zjavné. V období medzi 16. až 20. týždňom tehotenstva väčšina žien cíti prvé pohyby plodu.
  • v čase od 18. do 21. tt sa objavuje sa viditeľné obočie a ochlpenie (vlasy) na hlave. 
  • pokiaľ čakáte dievčatko, v 5. mesiaci tehotenstva sa vytvára maternica a vagína.
  • kožu budúceho dieťatka pokrýva vernix caseosa, teda mázok, čo je mastný materiál, chrániaci pokožku. 
  • po celom tele plodu sa tiež objavuje ochranné jemné ochlpenie, takzvané lanugo
  • niektoré tehotenské príznaky pokračujú aj v 5. mesiaci. Časté je pálenie záhy, zápcha a zmeny na prsníkoch, ktoré môžu byť väčšie až o 2 veľkosti košíčkov ako pred tehotenstvom.

 

Šiesty mesiac tehotenstva (21. až 24. tt)

  • 6. mesiac tehotenstva sa vyznačuje výrazným nárastom aktivity plodu. Mamičky môžu cítiť častejšie pohyby, a niekedy dokonca aj pravidelné „kopanie“
  • plod priberá, na rukách sú prítomné nechty, kostná dreň začína vytvárať červené krvinky, začínajú sa vytvárať chuťové poháriky. Medzi 23. a 26. týždňom sa zvyčajne vyvíja obočie a mihalnice.

 

Siedmy mesiac tehotenstva (25. až 28. tt)

  • počas siedmeho mesiaca začína plod rásť ešte rýchlejšie. Meria približne 36 cm a váži 900 - 1800 g.
  • dieťa nadobúda telesný tuk, ktorý mu pomáha regulovať teplotu po pôrode. Očné viečka sú otvorené, nechty na nohách viditeľné.
  • 27.-30. tt - pľúca a mozog sú vyvinuté do takej miery, že plod by pravdepodobne prežil s intenzívnou starostlivosťou. 

 

Ôsmy mesiac tehotenstva (29. až 32. týždeň)

  • 8. mesiac tehotenstva je časom, kedy je dieťa takmer pripravené na svet. Váži už približne 1,5 až 2 kilogramy a môže merať okolo 45 cm. Môžete si všimnúť, že bábätko viac kope. 
  • mozog dieťaťa sa v tomto období rýchlo rozvíja a dieťa môže vidieť a počuť. Väčšina vnútorných systémov je dobre vyvinutá, ale pľúca môžu byť stále nezrelé.
  • plod naďalej vytvára zásoby telesného tuku. Lanugo (jemné, mäkké chĺpky, ktoré pokrývajú telo vášho plodu) začínajú v 8. mesiaci tehotenstva vypadávať.

 

Deviaty mesiac tehotenstva (33. až 40. týždeň)

  • 9. mesiac tehotenstva je obdobím, kedy sa dieťa aj telo budúcej mamičky pripravujú na pôrod. Dieťa naďalej rastie a dospieva.
  • na konci 9. mesiaca tehotenstva meria obvykle 46-51 cm a jeho hmotnosť sa pohybuje od 2,5 do 4 kg.
  • od 32. tt sa u plodu striedajú fázy spánku a bdelosti, no stále prespí 90-95 % dňa.
  • pľúca sú takmer úplne vyvinuté, reflexy koordinované. Dieťa dokáže žmurkať, zavrieť oči, otočiť hlavičku, pevne uchopiť a reagovať na zvuky, svetlo a dotyk.
  • 36.-42. tt - nastáva normálny fyziologický pôrod

 

Ako zistiť, v ktorom som mesiaci - zhrnutie

Tehotenstvo je obdobím mnohých zmien, ktoré možno sledovať v týždňoch, mesiacoch aj trimestroch. Najpresnejšiu odpoveď na otázku, v ktorom ste týždni alebo mesiaci, vám poskytne váš lekár pomocou biometrického merania plodu (hodnota CRL) v 12. až 14. týždni tehotenstva. V priebehu tehotenstva však môžu byť užitočné aj tehotenské kalkulačky, ktoré vám poskytnú orientačné údaje. Ak máte akékoľvek pochybnosti, konzultácia s lekárom je vždy najlepšou voľbou.

  

Zdroje

https://www.nhs.uk/pregnancy/keeping-well/your-babys-movements/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3279093/
https://cfm.fnol.cz/vypocet-datace-tehotenstvi-a-urceni-terminu-porodu
https://www.plannedparenthood.org/learn/pregnancy/pregnancy-month-by-month/what-happens-fifth-month-pregnancy
https://www.webmd.com/baby
Obrázky: shutterstock.com